Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Лекари, учители и родители от Добрич искат актуална информация за Covid-19

Липсата на информация за разпространението на Covid-19 в областта стана причина група граждани на Добрич – учители, лекари, родители, да излязат с отворено писмо до директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Засега отвореното писмо е разпространено в социалната мрежа. За Про Нюз Добрич един от инициаторите му д-р Йордан Борисов сподели, че ще бъде изпратено и до РЗИ по електронна поща.

„От известно време, за съжаление, информацията, която споделя информационният сайт на поверената Ви инспекция, е непълна и не може да ориентира нас, търсещите хора, за това как се развива пандемията в град Добрич”, пише в писмото. Добричлии настойчиво молят да се възобновят  редовните пресконференции или поне да се дават комюникета, от които да е ясно колко са направените тестове в Добрич за денонощието, какъв процент са положителните проби, колко тестове са повторни и колко от тях са на позитивни пациенти. Съгражданите искат да знаят също колко инфектирани лица са хоспитализирани, колко са поставени под карантина, има ли огнища на заразата.

Искаме да сме по-подготвени – както ние, работещите в сферата на здравеопазването, така и хората, които не вярват, каза д- Борисов. Той припомни, че доскоро жителите на Добрич бяха едни от най-информираните в цялата страна.

„Напомняме, че правото на информация е гражданско право, залегнало в Хартата за правата на човека. А липсата на информация в пандемията ражда дезинформация”, се посочва в края на отвореното писмо.

c