Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба от архивни снимки и документи за Йовков гостува в Ген. Тошево

Фотодокументалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви“ бе открита официално днес в Историческия музей в Генерал Тошево. Експозицията е създадена от Държавна дирекция „Архиви“ със съдействието на Регионален исторически музей в Добрич и курортен комплекс „Албена“. Художник е Илия Вълчев.

Изложбата представя една част от постъпилите в Централния държавен архив и намиращите се в други български архиви материали за Йордан Йовков. Тя разказва както за живота на писателя, така също за въздействието на неговите произведения, за почитта към творческото му дело, за безсмъртието на словото му. Мобилната изложба представя картички, снимки, спомени, ръкописи на разкази, романи и драми, както и програми и афиши от театрални постановки по Йовкови произведения. Интерес предизвикат и биографичните щрихи от живота на писателя: кръщелно свидетелство, писмо на Йордан Йовков до Деспина за годежа им от септември 1918 година, писмо от Министерство на външните работи и изповеданията до Българската легация в Букурещ за назначаването на писателя за редовен сътрудник по печата, много фотоси на книги с посвещения – от Кирил Христов, Светослав Минков, Ангел Каралийчев, Елисавета Багряна и др.

Експозицията беше открита от Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник “Йордан Йовков” в Добрич, а специален музикален поздрав за гостите отправи една от възпитаничките на Веселина Куцарова – вокален педагог към Центъра за подкрепа за личностно развитие-Център за работа с деца в Генерал Тошево.

Откриването на фотодокументалната изложба съвпада с провеждащата се Национална научна конференция на тема „(Не)познатият Йовков“ с представители на академичната и научна общност от цялата страна, които също имаха възможността да се насладят на експозицията в Ген. Тошево. След това гостите се отправиха към село Красен, където разгледаха старото училище, в което е преподавал Йордан Йовков и музейната сбирка, посветена на Певеца на Добруджа.

Изложбата в Историческия музей в Генерал Тошево може да бъде разгледана от всеки до края на октомври.

c