Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

1 октомври - един от дните с най-много празници

На 1 октомври по света се отбелязва Денят на музиката. Днес празнува също - възрастните хора и архитектите. Православаната църква отбелязва един от големите християнски празници Покров на Пресвета Богородица.

! октомври е приет да се отбелязва и като Ден на вегетарианците Днес започва и академичната учебна година за студентите у нас. Международната общност отбелязва 1 октомври и като Световен ден за борба с хепатита.

Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 г. с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската им организация.

Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.

1 октомври е и Международният ден на възрастните хора. По този повод Националният осигурителен институт (НОИ) организира консултации по пенсионни въпроси. По традиция в териториалните поделения на НОИ в страната ще бъде организиран Ден на отворените врати, като също ще се предоставят пенсионни консултации.

На 1 октомври се чества и Световният ден на архитектурата.

Всяка година на 1 октомври се чества и закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров" означава едновременно „покривало" и „защита". Празникът възникнал през 10 в., за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение станало в първата половина на 10 в., в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Повод да почерпят за имен ден имат Анани и Ананий

c