Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Виваком пусна 5G мрежата в Добрич, без да поставя нови антени

Допълнителни 5G антени в градовете не са поставяни, заявиха от "Виваком" за Про Нюз Добрич. Медията ни отправи до телекома запитване по повод на изнесената преди дни от него информация, че стартира своята 5G мрежа във всички 27 областни центъра на страната.  

„Към момента няма поставени допълнителни 5G антени. Покритието в централните градски части на всичките областни центрове е осигурено чрез съвместна работа на една честота на 4G и 5G, т.е.  достъпът до мрежата от пето поколение се осъществява на честотата, на която действа сега 4G, без промяна в антените“, отговориха от Виваком.

„Подмяна на оборудването ще бъде наложителна, ако стартираме 5G мрежа на честота 3600 Mhz. Това може да стане през следващата година, след придобиване на необходимия честотен спектър. Той е отделен за функциониране единствено на 5G мрежата, което налага използването на отделни антени. Тези антени ще бъдат добавяни към съществуващите базови станции и ще се поставят съгласно Закона за устройство на територията и Закона за електронните съобщения, като отстоянията от съседни сгради се определя от Наредба на Министерството на здравеопазването“, посочват още от телекома.

Про Нюз Добрич отправи запитване и до Община град Добрич, откъдето ни отговориха, че на общински терени и обекти няма поставени антени.

На сайта си от Виваком обявиха още: „Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости, по-ниско времезакъснение и по-голям брой едновременно свързани устройства.Потребителите могат да се възползват от прехвърляне на данни с незначително забавяне, което е важно условие за развитие на сфери като телемедицината, дигиталното образование, гейминг индустрията, автоматизираното производство и други.

И още – благодарение на по-високия капацитет на мрежата от пето поколение, клиентите получават по-надеждна връзка, особено на места с много хора. А за компаниите и държавните институции това означава много по-бързи и качествени електронни услуги, решения за умен град и умен дом, възможност за автоматизирани процеси.“

В същото време мрежата от пето поколение има и много противници. Тя породи много конспиративни теории и страхове у хората, че вреди на здравето и е опасна за сигурността.

От друга страна европейските институции твърдят, че „5G ще играе ключова роля за бъдещото развитие на цифровата икономика и обществото на Европа. Тази технология ще бъде главен фактор за бъдещите цифрови услуги в основните области на живота на гражданите и важна основа за цифровите и зелените трансформации. Очаква се, че през 2025 г. приходите от 5G в световен мащаб ще възлизат на около 225 млрд. евро и поради това 5G е ключов фактор за конкурентоспособността на Европа на световния пазар, а киберсигурността в тази област е от съществено значение за гарантиране на стратегическа автономност на Съюза.“ / https://ec.europa.eu/ Официален уебсайт на Европейския съюз/

c