Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Предлагат повишение на минималната пенсия с 50 лева, а на максималната - с до 200

Почти е сигурно, че бонусът от 50 лв. към всички пенсии ще се запази до края на март 2021 година

Минималната пенсия да стане 300 лв., а таванът да достигне 1400 лв. през 2021 година. Това е един от четирите работни варианта за увеличение на пенсиите, обяви социалният министър Деница Сачева.

"Бонусът от 50 лв. пък може да се изплаща до март."  Премиерът вече обяви, че той ще се дава докато не бъде отменено състоянието на пандемия в страната. "Моите очаквания са това да продължи и през първото тримесечие на 2021 г.", поясни социалният министър. Една от причините за добавената сума от 50 лева, е, че средно се отделят по около 56 лв. на месец за лекарства (според статистиката) и по този начин възрастните хора ще бъдат подкрепени през най-тежките месеци на извънредната епидемична обстановка в страната. 

Останалите варианти за вдигане на пенсиите, които се обсъждат са:

  • само чрез вдигане на коефициента
  • чрез осъвременяване с доход от 2015 г.
  • т. нар. швейцарското правило (плюс) - със завишен процент

Различните варианти биха стрували допълнителни между 1,2 и 3,8 милиарда лева.

В момента минималната пенсия е 250 лв., докато максималната е 1200 лв.

Правят се различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната 1400 лв.", коментира министър Сачева. Корекцията обаче доведе до вдигане и на максималния осигурителен доход, тъй като таванът е закован на 45% от него. По този начин, ограничени в него ще са около 9000 човека.

От следващата година минималната заплата ще е 650 лв., но все още няма решение дали всички заплати в бюджетния сектор ще бъдат коригирани с +10%. Предмет на обсъждане било също така повишаването на възнагражденията в общинските администрации. През тази година правителството вече вдигна с 30% заплатите в 28-те администрации, за които се счита, че са натоварени в борбата с новия коронавируа.   

c