Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„КСЕЛА“ затваря за неопределено време завода за блокчета Итонг в Добрич

Заводът за блокчета Итонг и плочи Мултипор на „КСЕЛА България“ ЕООД в Добрич спира производството си на 1 октомври, научи Про Нюз Добрич. По този повод медията ни отправи запитване до управителя на дружеството Борислав Дивизиев и получи отговор. Оказа се, че в завода предстои  мащабен ремонт на производствени съоръжения, който по първоначални данни ще продължи минимум 12 месеца. С работниците и служителите се провеждат консултации. Вижте отговора, който получихме от Борислав Дивизиев: 

„В края на месец юли 2020 година бяха констатирани сериозни повреди в основните производствени съоръжения в завода на ‘‘КСЕЛА България‘‘ ЕООД в град Добрич, които наложиха спиране на производствения процес по съображения за сигурност. С оглед осигуряване безопасността на нашите служители, производствената дейност не може да бъде подновена преди отстраняване на повредите.

В момента се извършват анализ и оценка на възможностите за ремонт, който по първоначални данни ще продължи минимум 12 месеца и ще включва отстраняване на неизправностите и изпитване на съоръженията за гарантиране на тяхната безопасна работа, преди да бъдат пуснати отново в експлоатация. За съжаление, това налага цялостно спиране на дейността на всички звена в отдел „Производство“ в Добрич, както и ограничаване на дейността в другите отдели, за неопределено време до приключване на дейностите по ремонта.

Водено от желанието си да ограничи последиците от спирането на работа и предвидените съкращения, ръководството на дружеството ‘‘КСЕЛА България‘‘ ЕООД провежда консултации с всички работници и служители, засегнати от настъпилата ситуация и съдейства за осигуряването на трудова заетост в най-кратки срокове.“

КСЕЛА е на българския пазар от 1994 година, като първоначално производството започва в завода в София. През 2006 година е открит и вторият завод на фирмата в страната - в Добрич.

‘’Ксела България’’ е част от Xella Group. През месец април 2017 година собствениците на Xella Group сключиха успешна сделка за продажбата на групата на американската компания Lone Star. През същата година от компанията отчетоха, че заводът в Добрич има много успешна история. Между 100-те завода, които има Xella по света всяка година има вътрешен конкурс, като се излъчва най-добрият. За последните 10 години Добрич три пъти е попадал на първо място.

‘’Ксела България’’ е дъщерно дружество на Xella Baustoffe GmbH, водещ световен производител на строителни материали като варо-силикатни тела за зидария SILKA, блокове от клетъчен бетон YTONG, минерални топлоизолационни плочи Multipor и много други. Двата завода в България заемат основен дял в дистрибуцията на Мултипор за Европа, освен това за Русия, Украйна, Молдова, Албания.

По информация на медията ни от наши читатели, в завода в Добрич работят над 50 човека.

c