Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Даниела Димитрова: Постигнато е решение и няма опасност от спиране на водата за жителите на Добрич

Няма опасност от спиране на водата на жителите на Добрич, съобщи народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова.

При разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, депутатът от избирателен район Добрич е изразила силните притеснения на жителите на област Добрич от евентуалното спиране на електрозахранването на водното дружество и последващо ограничаване на водоподаването за областта, съобщиха от регионалния пресофис в Добрич. Резултатът днес е постигнато споразумение между „Българският ВиК Холдинг“ ЕАД и „Енерго – Про Варна“ ЕАД за погасяване на задълженията на двете ВиК дружества до 9 октомври. Вследствие на това няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода.

„Енерго-Про Варна“ ЕАД е поело ангажимент през този период да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен. А холдингът - да сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с „Енерго - Про Варна“ ЕАД.

Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

„Българският ВиК холдинг“ ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г. Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението.

c