Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Световен ден на сърцето - повече усмивки за добро здраве

На 29 септември Световната кардиологична федерация чества Световния ден на сърцето. През 2020 година, той е посветен на сърдечната недостатъчност.

Средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, сочи мрачната статистика за България. Най-засегнати са хората над 55-годишна възраст – в 91% от случаите. Нездравословното хранене е една от основните причини за сърдечно-съдови проблеми, алармиратт кардиолози.

Потенциално засегнати са всички, които се хранят, работят и забавляват извън рамките на общоприетия за здравословен начин на живот, като функция за доброто здраве на сърцето. Специалистите препоръчват поне 30-40 минути на ден динамично ходене или леко тичане, с цел предпазване на сърцето. Днешният ден е повод специалистите отново да алармират за съществения проблем, какъвто са сърдечно-съдовите заболявания у нас и за необходимостта от превенция. В повечето случаи има наследствен елемент, но за да се прояви, са нужен отключващ фактор. Едни от основните са - заседналият начин на живот, неправилното хранене, тютюнопушенето, употребата на наркотични вещества, стресът и др.

Световната статистика сочи, че над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност, а броят им не спира да расте. В България пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи - потенциални реципиенти на новата коронавирусна инфекция.

Рисковите фактори

Това са артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, някои от ритъмните нарушения, някои други ендокринопатии.

Ранното откриване на рисковите фактори и здравословният начин на живот могат да помогнат за отлагането на развитието на заболяването. Редовните прегледи също са ключов фактор, напомнят специалистите и съветват пациентите да не отлагат посещенията при лекар заради епидемията от COVID-19:

Мотото на тазгодишния Световен ден на сърцето е "Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания".

c