Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

90 млади шахматисти се включиха в училищните първенства в Добрич

Във Висшето училище по мениджмънт в град Добрич се проведоха за трети път училищни първенства по шахмат за различни възрасти от 7 до 17 години. Любопитна подробност е, че ректорът доц. Тодор Радев е състудент и приятел на световния шампион Анатолий Карпов и по тази причина симпатизира на шахматните надежди на България.

Голяма част от активните треньори от цялата страна преодоляха сериозни разстояния, за да представят наученото от своите близо 90 възпитаници. Условията за игра и възстановяване на малките рицари бяха отлични. Медалите и купите бяха разпределени между повече от десет клуба.

Над всички обаче блестеше добричкият талант Момчил Петков от местния шахматен клуб „Енергия 21“. При него знанията, възпитанието и интелектът практически вече елиминират тактическите и стратегически грешки, което е залог за бъдещи големи успехи в шахмата.

Бяха излъчени 11 шампиони и 22 техни подгласници. На откриването на проявата присъства кметското ръководство на община Добрич, а на закриването - президентът на  Българската федерация по шахмат – 1928, и депутат д-р Руслан Тошев. Той връчи на 12 треньори персонални сертификати за личен принос в тази спортна проява. След официалната част д-р Тошев разясни пред представителите на клубовете перспективите пред шахматното движение през следващите няколко месеци.

c