Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Представиха в Добрич книгата „Добруджанци” на Яни Калиакренски

Второто издание на книгата „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски, писател и журналист, обществен и културен деец, редактор, роден на 12.01.1898 г. в гр. Каварна, бе представено в Регионална библиотека „Дора Габе”.

Арестуван многократно от румънските власти, обвинен в шпионаж в полза на България, след освобождението си Яни Калиакренски е отново журналист в Добрич - редактира вестниците „Единство”, „Куриер”, „Добруджански глас” (1935, основател заедно с Любен Станчев), „Златна Добруджа”, списание „Поле” (основател, 1927, Добрич). Пише разкази, импресии, скици, есета, статии. Яни Калиакренски е основател и секретар на Българския народен университет в Добрич, действащ по време на румънското владичество, за съжаление изчезва безследно през септември 1944 г.

По повод 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на майка България, с подкрепата на Община Каварна и родолюбиви българи, е преиздаден сборникът разкази „Добруджанци“ (1934) на Яни Калиакренски.

Книгата представи Атанас Димитров – АтаДим от Каварна, по чиято идея, съставителство и издаване, сборникът е факт. В началото на срещата всички присъстващи получиха безплатен екземпляр от „Добруджанци“.

Изданието е съобразено с изискванията на съвременния българския правопис. Илюстрациите към сборника са на художника и карикатурист Любомир Михайлов. Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в областите Добрич и Силистра.

c