Водещи новини - дясно Общество

От 29.09 сградите на ВиК в Добрич, Ген. Тошево и Шабла ще са с режима на тока

Започва преустановяване на електрозахранването на ВиК Добрич и ВиК Шумен. Това бе официално оповестено от управата на ЕНЕРГО-ПРО.

От утре, 29 септември, започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на ВиК Добрич и ВиК Шумен. За периода 09:00 – 11:00 часа без електрозахранване ще останат част от административните сгради на двете дружества в градовете Добрич, Шумен, Генерал Тошево и Шабла.

От електроразпределителната компания уточниха, че крайната мярка се предприема съгласно обявения вече график. Съоръженията, осигуряващи водоподаването, няма да бъдат засегнати от прекъсването. Преустановяването на електрозахранването се налага заради дълг от 10,5 млн. лева за консумирана електроенергия. Въпреки поетия ангажимент за покриване на задълженията, до момента няма извършено плащане към компаниите от групата на ЕНЕРГО-ПРО Варна.

Шефът на ВиК: Решението на ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на ВиК Добрич е незаконно

От 30 септември се увеличава периодът за прекъсване на захранването, както и нараства броят обекти на ВиК дружествата, които ще бъдат изключени. Графикът може да бъде отменен само при пълно погасяване на задълженията на двете водоснабдителни дружества. В края на миналата седмица ЕНЕРГО-ПРО декларира готовност да отмени спирането на електрозахранването на ВиК Добрич и ВиК Шумен при спазване на договорката.

След десетки компромиси и подписани споразумения за разсрочване през годините, които не бяха изпълнени от ВиК Добрич и ВиК Шумен, ЕНЕРГО-ПРО бе принудено да пристъпи към крайната мярка за планирано прекъсване, за да избегне натрупването на нови задължения. Ръководството на електроснабдителното дружество силно се надява този път, след намесата на принципала МРРБ, проблемът с изплащането на натрупаните дългове да бъде разрешен, за да може да продължи нормално да изпълнява своите оперативни дейности съгласно лицензионните си задължения.

Припомняме, че на тържествената сесия в Деня на Добрич на 25 септември (петък) министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че през настоящата седмица ще бъдат платени дълговете на „ВИК“-дружеството в Добрич, така, че да няма проблеми с водата и да се завърши успешно проектът за водния цикъл.

Според шефа на ВиК в Добрич Тодор Гикински пък спирането на електрозахранването е незаконно. По думите му според Закона за енергетиката на клиенти първа категория на енергоразпределителните дружества не може да им бъде спиран тока по този начин. Ръководството на ВиК в Добрич излезе и с официална позиция. Според нея за казуса са уведомени Министерски съвет, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на енергетиката, Български ВиК холдинг, ДАНС. „Не приемаме жителите на област Добрич да се превръщат в заложници на частни, корпоративни интереси. Ето защо апелираме „ЕНЕРГО ПРО Варна“ ЕАД да престане да всява страх и паника в населението, като се надяваме на воля и желание от тяхна страна за преодоляване на проблема, още повече, че за неговото решаване е ангажирана и държавата, в лицето на МРРБ и Български ВиК Холдинг”, се казва в позицията на ВиК-Добрич.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *