Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Пътна полиция: Нова акция следи за нарушения на пешеходци и велосипедисти

Стартира нова акция на КАТ в цялата страна. До кря на септември, полицейски патрули ще бъдат разположени около училищата и детските градини. Целта е недопускане на рискови ситуации около учебните заведения. Приоритетно ще се следи за отнемане на предимството на пешеходците и за неправилно движещи се велосипедисти извън обособените за тях зони.

„Ще насочим вниманието си основно към движението по пътищата на пешеходци и велосипедисти. Голяма част от децата и техните родители използват последните дни без дъждове, за да се движат с велосипедите си. Акцията цели да осигури безопасността на децата и техните близки”, уточни инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция".

От „Пътна полиция” информираха, че през уикенда ще бъде засилено полицейското присъствие главно по автомагистралите.

В дните от 14 до 20 септември, от КАТ отчитат 520 нарушения, свързани най-вече с несъсредоточеност на шофьорите към случващото се на пътя. Голямата част от санкционираните са използвали телефона си по време на движение - без налично устройство (тип "свободни ръце"). За такова нарушение, предвидената законова санкция 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

c