Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Жълт код за опасни пориви на вятъра в Добруджа и вълнение на морето

Предупреждения (жълт и оранжев код) за опасни пориви на вятъра, вълнение на морето и обилни валежи, са обявени за територията на почти цялата страна. За района на област Добрич се очаква усилване на вятъра от югоизток в следобедните часове - до 24-27 м/сек. край морето.

Днес ще преобладава облачно и дъждовно време, като на много места - главно в Западна и Централна България, се очакват валежи от дъжд. В припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки.

В Североизточна България ще остане почти без валежи, но с усилване на вятъра и пориви - главно в следобедните часове.

Вятърът ще е силен поривист - от южната четвърт. По северните склонове на планините южният вятър ще се проявява и като фьон и поривите му ще достигат 24-27 м/сек. Максималните температури няма да превишават 20° - 22° - в Югозападна България, докато за района на Добруджа термометрите се очаква да отчетат до 30° - 32°.

Преди обяд по Черноморието ще преобладава слънчево време. След обяд облачността ще се увеличи, ще е значителна и на места ще превали дъжд. Ще бъде ветровито - с умерен и силен юг-югоизточен вятър. В районите, разположени в близост до северните склонове на планината, ще духа силен южен вятър, който ще се проявява като фьон и ще бъде с пориви 21-24 м/сек. ((6-7, пориви 8 бала по Бофорт). Максималните температури ще са между 26° и 29°. Вълнението на морето - 3 - 4 бала. Температурата на морската вода е около 24°.

карта за 26.09 / НИМХ

През нощта, вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува хладен въздух. Временно, дневните температури ще се понижат.

синоптична графика - Добрич / НИМХ
c