Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Честваме апостол Йоан - авторът на "Откровение"

Днес Църквата възпоменава паметта на Свети апостол и евангелист Йоан Богослов - Преставяне на Свети Йоан Богослов. Според Преданието светият апостол е бил на повече от 100 години, когато предупредил учениците си, че наближава краят на земния му път, и им заръчал да изкопаят кръстообразен гроб. Той легнал в гроба и предал Богу дух. По-късно ефеските християни отворили гроба му, но не намерили тялото му там.

Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря. Преданието гласи, че апостол Йоан доживява до дълбока старост, грижейки се за Богородица до самото ѝ Успение. В края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си „Откровение“ - част от Новия завет на Библията.

Успението на Свети апостол Йоан се чества на 26 септември, а на 8 май Църквата припомня за благодатните чудеса, които ставали на гроба му. Всяка година на този ден от гроба му се появявал чудотворен прашец, който имал целебни свойства и чрез него мнозина от болните в Ефес били изцелявани по Божията милост.

c