Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Владиката: Не мога да се помиря с мисълта, че обществото ни е толкова разделено и обезбожено

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан произнесе разтърсваща реч на Военното гробище в Добрич по време на ритуала за празника на града.  

„Днес си спомняме за бележитите събития в нашата история, които свидетелстват за една изключителна изява на човешка вяра, вяра в Бог. Само вярващото сърце е способно да положи душата си за своите приятели, защото знае, че винаги може да даде своя живот за свободата на едно отечество. Намирайки се тук, на мястото на покоя, наш православен и морален дълг е всяка година да си спомняме за тези войни и за онези събития от българската история, които са пример на единодействие, на дълбоко познаване на политическата обстановка и на изключителен дипломатически такт“, посочи владиката и продължи:

„Ние не бива да забравяме, че общо има много национални трагедии, особено когато православен народ ще трябва да се изправи срещу друг православен народ. Не можем да забравим храбрите български вождове и воини - ген. Тодор Кантарджиев, ген. Иван Колев, ген. Стефан Тошев – изключителни личности, с воински дълг и чест, с морал, които отдадоха всичките си сили , организираха така войнството си, че се изпълниха думите на един велик светец: „Бог не е в силата, а в правдата“.

Онези хора от различни националности и вери, които тук положиха душата и костите си и проляха кръвта си, заслужават дълбоко уважение и почит. Те са пример и от своите гробовни места ни говорят колко много днес, в нашата сложна съвременност, трябва да имаме обединеност, да дишаме с един дух, да имаме обединеност около православната си вяра, която трябва да познаваме добре. А не да не можем да се прекръстим и да гледаме странно, когато минават духовници или когато се намираме при гробни места.

Българският народ има своето бъдеще единствено ако съхрани и опази православната си вяра. Надписът на НС „Съединението прави силата“ е взаимствано някога от Белгия,  но ние имаме изява на това съединение много по-рано. Преславският събор – 1125 години от онзи момент, когато църква и държава обединиха своите усилия и това даде много плодове. Ако има православие – има България. Ако няма православие – няма България. Казвам го, не защото съм представител на духовенството, а защото не мога да се помиря с една мисъл - че съвременното българско общество е толкова много разделено и обезбожено.

Ние винаги можем да загърбим злобата и завистта, и гордостта си, и гледайки това, което е в историята ни, да намерим най-добрите примери за обединение, да поставим интересите на България над всичко, да загърбим съвременната култура на егоизма и всичко онова, което ни раздалечава.

Най-лесно се постига размирица и най-лесно се създава конфликт. Но ние не трябва да забравяме думите на Св. Апостол Павел, който ни съветва: „Живейте в мир, доколкото е възможно с всички човеци и Бог ще бъде с вас!“

c