Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Вицепремиерът Каракачанов: През последните 3 години е нараснал интересът към Българската армия

„Интересът към армията расте благодарение на труда, който полагаме, и на събития, като „Бъди войник". Мерките за повишаване на заплатите, за по-нормални условия на работа и живот на военнослужещите, както и ремонтите на техниката дават своите резултати.“ Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич, по време на демонстрациите от националната кампания „Бъди войник“.

Той посочи, че през последните три години все повече младежи се записват в армията и неокомплектоваността й намалява. Само през първата половина на 2020 година са били отворени конкурси за 1200 места, кандидатствали са 2800 души. Във Военноморския флот за едно място кандидатите са били петима, във ВВС – трима-четирима, в Сухопътни войски – двама. В специалните сили всички места, пуснати за попълване на личния състав, са заети.  Каракачанов посочи, че това се случва за разлика от предишни години, когато всеки месец броят на заетите във войската е намалявал.

Заради забавянето на ремонтите на нашите МИГ-19 в Русия, по един от договорите вече е поискана неустойка. Има обаче забавяне по вина на руската страна по още един от договорите, каза още вицепремиерът. До края на декември трябва да пристигнат всички 8 самолета Су 25 от Беларус, с техния ремонт няма проблеми. Няма вариант да се премести ремонтът на миговете в страна от ЕС, защото няма завод, който да ремонтира такава техника. "Единствено в Полша има завод, в който те ремонтират техните 36 броя МИГ-19, но, по споразумение с руската страна, нямат право да ремонтират техника на трети страни, поясни министърът.

Красимир Каракачанов разгледа шатрите на пл. „Свобода“ с образци въоръжение и техника. С авиационен поздрав над центъра на града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.

c