Водещи новини - дясно Общество

Славна е историята на Добруджа и ние трябва да се гордеем с нея

„В нашето историческо самосъзнание 25 септември е ден паметен и значим. През десетилетията чуждо господство Добруджа се превръща в български символ, а свободата й – в български идеал. Ако имаме с какво да се гордеем, това е българската армия, честта на българското оръжие и силата на българския дух“, каза в словото си на тържественото заседание на Общинския съвет председателят му Мая Димитрова. Тя подчерта също: „Славна е историята на Добруджа и ние трябва да се гордеем с нея.“  „Днес ние помним и почитаме корените си. Знаем, че дължим на бащите си, на нашите учители, на прадедите си това, което сме. То е завещаното ни наследство, което уважаваме и пазим. Нека бъдем достойни за високата чест да бъдем град на българската бойна слава! Благодаря за уважението на всички гости и приятели от името на Община град Добрич и всички наши съграждани“, заяви в своето приветствие Мая Димитрова.

В словото си на тържественото заседание кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи, че денят на подписването на Крайовския договор, с който Южна Добруджа се възвръща в пределите на България, трябва да придобие национално признание и 6 и 7 септември да бъдат чествани като Дни на българското Съединение.

Добруджанци и гостите на Добрич бяха поздравени от Министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, която е израснала в добруджанския град и пази скъпи спомени от своето детство.

Гости на тържествената сесия бяха народните представители Даниел Йорданов и д-р Хасан Адемов, областният управител Красимир Кирилов, Оксана Жерновая – консул – съветник на Руската Федерация във Варна, почетните граждани Атанас Пеев, Галина Дурмушлийска, Петър Крумов, носителят на почетен знак Иван Тодоров, кметове на общини, обществени организации, граждани.

Всички бяха поздравени с празнична програма с участието на: Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев; Български камерен оркестър – Добрич, Хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро „Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска.

На сцената в зала „Добрич“ се представиха и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Музикален ръководител Живко Желев. Празничният концерт приключи с изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *