Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С военен ритуал и панихида на Военното гробище започнаха тържествата за празника на Добрич

С Военен ритуал-панихида на Военното гробище започнаха празничните прояви за Деня на Добрич.

На събитието присъстваха капитан първи ранг Ваньо Мусински - заместник командир на флотилия Бойни и спомагателни кораби, бригаден генерал Явор Матеев - командир на съвместното командване на специалните операции, Деница Сачева - министър на труда и социалната политика, народните представители Даниел Петков, д-р Хасан Адемов, Йордан Апостолов, Оксана Жерновая - консул-съветник в Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, Мурат Анъл - вицеконсул на Генералното консулство на Република Турция в Бургас, Красимир Кирилов - областен управител на област Добрич, Мая Димитрова - председател на Общинския съвет на Добрич, представители на Министерството на отбраната и на Военното окръжие в Добрич, Областна дирекция на МВР, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на официално признатите вероизповедания в Република България, на политически партии и движения, на обществени организации, граждани и гости на Добрич.

Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своя живот за Добруджа и на воините, които почиват на добруджанска земя отслужиха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, иконом Иван Дойчев - архиерейски наместник на Добричка духовна околия, дякон Любомир Георгиев и свещеници от Варна и Добрич.

„Събрали сме се да почетем паметта на загиналите герои за свободата на Добруджа и каузата на обединена България - дело мащабно, заслуги за което имат стотици хиляди хора. Връщайки се 100 години назад, виждаме погребаните тук...Подпоручик Видин Даскалов, който е от Дупнишко, но загива през 1916 година в боевете край Добрич, е погребан на Военното гробище. Той е дядо на известния оперетен изпълнител със същото име, но остава завинаги на двадесет и няколко години. Поручик Христо Нейков от Добрич влиза пръв в Добрич на 4 септември с ротата си и е посрещнат от населението като победител. По-късно обаче загива край Кубадин. Редица млади момчета са тръгнали от различни краища на страната и останали завинаги тук. Какво ги е мотивирало – пари, слава, стремеж към привилегии? Не! Какво са искали в замяна, за да дадат живота си? Те не са искали нищо, но са били готови да жертват всичко. Имали са дълг към бащите си и родината. Дни като този ни дават повод да се замислим какъв е нашият дълг и какво можем да направим ние за родината, семействата си, родния град“, подчерта в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов.

c