Водещи новини - дясно Добрич Общество

С военен ритуал и панихида на Военното гробище започнаха тържествата за празника на Добрич

С Военен ритуал-панихида на Военното гробище започнаха празничните прояви за Деня на Добрич.

На събитието присъстваха капитан първи ранг Ваньо Мусински – заместник командир на флотилия Бойни и спомагателни кораби, бригаден генерал Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, народните представители Даниел Петков, д-р Хасан Адемов, Йордан Апостолов, Оксана Жерновая – консул-съветник в Генералното консулство на Руската Федерация във Варна, Мурат Анъл – вицеконсул на Генералното консулство на Република Турция в Бургас, Красимир Кирилов – областен управител на област Добрич, Мая Димитрова – председател на Общинския съвет на Добрич, представители на Министерството на отбраната и на Военното окръжие в Добрич, Областна дирекция на МВР, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители на официално признатите вероизповедания в Република България, на политически партии и движения, на обществени организации, граждани и гости на Добрич.

Заупокойна молитва в памет на героите, отдали своя живот за Добруджа и на воините, които почиват на добруджанска земя отслужиха Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, иконом Иван Дойчев – архиерейски наместник на Добричка духовна околия, дякон Любомир Георгиев и свещеници от Варна и Добрич.

„Събрали сме се да почетем паметта на загиналите герои за свободата на Добруджа и каузата на обединена България – дело мащабно, заслуги за което имат стотици хиляди хора. Връщайки се 100 години назад, виждаме погребаните тук…Подпоручик Видин Даскалов, който е от Дупнишко, но загива през 1916 година в боевете край Добрич, е погребан на Военното гробище. Той е дядо на известния оперетен изпълнител със същото име, но остава завинаги на двадесет и няколко години. Поручик Христо Нейков от Добрич влиза пръв в Добрич на 4 септември с ротата си и е посрещнат от населението като победител. По-късно обаче загива край Кубадин. Редица млади момчета са тръгнали от различни краища на страната и останали завинаги тук. Какво ги е мотивирало – пари, слава, стремеж към привилегии? Не! Какво са искали в замяна, за да дадат живота си? Те не са искали нищо, но са били готови да жертват всичко. Имали са дълг към бащите си и родината. Дни като този ни дават повод да се замислим какъв е нашият дълг и какво можем да направим ние за родината, семействата си, родния град“, подчерта в словото си кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *