Водещи новини Общество

С тържествена заря-проверка приключи празникът на Добрич

Тържествена заря-проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа се състоя тази вечер на площад „Свобода“ в Добрич. Присъстваха президентът на Република България Румен Радев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, народните представители Пламен Манушев, Даниела Димитрова, Даниел Петков и Йордан Йорданов, областният управител Красимир Кирилов, генерал-лейтенант Димитър Илиев – заместник началник на Отбраната, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, представители на Министерството на отбраната и на Военното окръжие в Добрич, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, общински съветници, представители на политически партии и движения, граждани и гости на Добрич.

В паметното събитие участваха представителен духов оркестър и представителни блокове на Военноморските сили на Република България.

„Преди 80 години в Добрич влиза свободата. На 25 септември празнуват не само Добрич и Добруджа, а цяла България”, каза в словото си кметът Йордан Йорданов. Той припомни, че Добрич е град на българската бойна слава.

За мен е чест да отбележим заедно празника на Добрич и 80-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на родината, каза в словото си президентът Румен Радев. „Тук, във всеки дом, във всеки добруджански град и село е жив разказът за десетилетията в тъмнина, в които вашите предци живяха, откъснати от отечеството – каза държавният глава. – Пази се родовият спомен за изкуствените граници, за забраната на българска реч. В него още отекват плачът за жертвите, страданията на мъчениците, бедите на разселените”.

Президентът подчерта обаче, че насилственото откъсване на този златен край от България не е могло да го изтръгне от сърцето на българския народ. По думите му поколения са гледали към бъдещето с искрена надежда тази чудовищна несправедливост да бъде поправена. „И този ден настъпи. На 7 септември 1940 година с подписването на Крайовската спогодба българската дипломация отбеляза своя триумф и даде гордост и светлина на изтощената от национални катастрофи и от тежките клаузи на Ньойския диктат България”, каза Румен Радев. По думите му дни по-късно е разкъсана символичната черна лента.

Президентът пожела на жителите на Добрич да са все така горди наследници. „Да пазите вашите традиции,  род и памет. Да продължавате да пишете славните страници на летописа на Добруджа. За да градим заедно мирно, достойно и модерно бъдеще за нашите деца тук, в златна Добруджа, в България”, каза още държавният глава.

Група граждани издигнаха плакат, на който пишеше “УВО-УВО 2020 РАДЕВ-ЧАО!!!” Със скандирания “Оставка”, свирки и вувузели те освиркаха президента.

След края на честването Румен Радев близо половин час разговаря и се снима с граждани.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *