Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Откриха обновената плоча с имена на загиналите във Втората световна война добруджанци

С военен ритуал днес в Градския парк „Свети Георги” в Добрич бе открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, генерал-лейтенант Димитър Илиев - заместник началник на Отбраната, бригаден генерал

Валери Цолов - заместник командир на Сухопътните войски, контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили, бригаден генерал Петьо Мирчев - заместник командир на Военновъздушните сили, народните представители Пламен Манушев, Даниела Димитрова и Даниел Петков, областният управител Красимир Кирилов, председателят на Общинския съвет на Добрич Мая Димитрова, почетни граждани, военноинвалиди и военни от запаса, членове на кметския екип, представители н политически партии и движения, на обществени организации, граждани и гости на Добрич.

„С тази паметна плоча отдаваме почит на геройски загиналите войници. Те са дали най-свидното, което имат – своя живот. Те са жертвали себе си, за да бъдат България и Добрич свободни, за да защитят своята мила родина“, посочи кметът Йордан Йорданов и добави, че информацията за загиналите е събирана повече от 20 години. Той благодари на Министерството на отбраната, помогнало за паметната плоча, на специалистите от Регионалния исторически музей за положените труд и усилия, на роднините на загиналите за съпричастието. „Наш дълг е да не забравяме и да предаваме на бъдещето всички тези истории, които Добрич и България имат. Дълбок поклон пред загиналите за свободата на Добрич, Добруджа и във Втората световна война“, каза в заключение кметът Йорданов.

Вицепремиерът Каракачанов заяви, че за него е чест да присъства на откриването на този паметник, за който малка заслуга има и Министерството на отбраната. „Благодаря на кмета, областния управител и добричката общественост за това, че години наред са събирали, издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война. Хубаво е, че този паметник се открива на тази дата, когато се отбелязват 80 години от връщането на Южна Добруджа към българските земи. Както Добруджа, така Македония и Тракия са многострадални български земи, попадащи по каприза на великите сили под една или друга власт“, посочи Каракачанов.

„Тези мъже, чиито имена са изписани на тези плочи, жертваха живота си не за идеологически каузи и партии. Те воюваха и загиваха за това да бъде запазено нашето отечество непокътнато след поредната голяма война. Днес наистина е празник не само на Добруджа, но и на цяла България. Бог да прости тези мъже, които отдадоха живота си за България“, заяви вицепремиерът.

Средствата за обновяването на паметната плоча на загиналите във Втората световна война добруджанци са отпуснати с решение на Министерски съвет чрез Министерството на отбраната.

Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптори са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов. Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До сега вписаните имена бяха 254, вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.

c