Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Каракачанов: Не можем да залагаме държавата си в името на борбата за власт

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в Добрич политическата ситуация в страната. „На 22 септември предложих премиер и президент да седнат и да се разберат, в името на това да има спокойствие в обществото. За съжаление, президентът отказва да участва в този диалог, но в края на краищата решението си е негово. Не можем да залагаме държавата си в името на това, че се борим за власт. Няма как да се случи това, което иска президентът – безусловна капитулация, служебно правителство. Разумният вариант е да се води диалог, така мисля аз. Премиерът е много по-комуникативен и по-отворен за всякаква форма на диалог. След 30 години караници, омраза и разделение не сме цъфнали и вързали. Явно пътят е друг, а не конфронтация и разделение“, заяви Каракачанов.

За протестите той посочи, че там вече ги няма хората, които виждат, че от граждански те стават партийно организирани. „Явно кампанията за изборите започна от месец юли. Добре, щом са преценили така, стига да не нарушават обществения ред“, каза вицепремиерът.

Той допълни, че не трябва да се правят компромиси със Северна Македония по отношение историята на България, защото такова е мнението на над 90% от българите. „Зависи от Скопие кога ще заработи отново Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Работата й бе прекратена едностранно от Скопие миналата година през ноември. Те искат да изградят някаква нова македонска идентичност. Чудесно, но нека това не бъде за сметка на кражба на българската история“, подчерта Каракачанов.

Той бе гост в Добрич за началото на Националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.

c