Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба разказва за Освобождението на Каварна

Изложба по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и Освобождението на Каварна организира Историческият музей в морския град. В експозицията ще бъдат показани предмети от бита и въоръжение от периода, оригиналният брой на списание „Морски сговор” от октомври 1940 г., вестник „Морски преглед” от 1 ноември 1940 г. - библиографска рядкост, предоставени от Военноморския музей Варна. Ще бъдат изложени публикации от дарения личен архив на Иванка Илиева, както и непоказвани публикации в различни издания от 1940 г. от фонда на Исторически музей - Каварна.

Събитията от далечния 25 септември са отразени най–ярко в авторитетното българско морско периодично издание през първата половина на ХХ век – списание „Морски сговор”. Богато илюстрираният брой, този от октомври 1940 г.,  е посветен на освобождението на Южна Добруджа. Един от най-популярните варненски журналисти – Александър Бегажев (1898-1970 г.), участва в броя със своя репортаж „Освобождението на Каварна”. В него проследява участието на българските военни моряци в освобождаването на Балчик и Каварна.

Изложбата ще бъде открита днес – 25септември, от 17.30 часа в залата за временни изложби (до централна експозиция) в Историческия музей.

Община Каварна призовава за спазване на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

c