Водещи новини Добрич Култура Общество

25 септември 1940 г. – Добрич празнува

На 7 септември 1940 година се подписва Крайовският договор и България си възвръща Южна Добруджа от Румъния по пътя на двустранните преговори. Този акт се счита за безспорен успех на българската дипломация. Независимо от някои неизгодни постановления за българската страна, с него е поправена една историческа несправедливост. Нашата държава си възвръща изгубена територия без да пролее капка кръв.

На 25 септември 1940 г. в Добрич хиляди добруджанци посрещат българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува. Празничното настроение е запечатано в много снимки, съхранявани в Държавен архив – Добрич.

Като празник на града 25 септември се чества от 1990 година, когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ №87 на Президента на Република България бе възстановено старото име на града – Добрич.

Деляна Фудулова – началник отдел „Държавен архив“ – Добрич

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *