Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В област Добрич са запазени 2700 работни места благодарение на мярката 60/40

Благодарение на мярката 60/40 в област Добрич са запазени около 2700 работи места, заяви социалният министър Деница Сачева. Днес тя се срещна в Добрич с представители на службите за социално подпомагане, бюрата по труда, трудовата инспекция и др.

Министърът посочи, че не само в област Добрич, но и на други места, мярката „Заетост за теб” върви по-слабо. Работодателите се въздържали в момента да наемат много безработни, тъй като не знаят дали могат да изпълнят условията със запазването на заетостта. От друга страна пък се наблюдавала тенденция безработните, които получават обезщетения, да са по-склонни да продължат да ги получават, отколкото да получат работа.

Сачева добави, че основен фокус в усвояването на средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ще бъде младежката безработица. Младите хора в България, които нито учат, нито работят са около 160 000, изтъкна тя.

Около 40 души от страната са получили досега помощта от 610 лева по мярката за родители, чиито деца ще бъдат спрени от училище заради ковид. Ще продължи мярката „Родители в заетост“. До момента от нея са се възползвали 8000 души, като са наели гледачки за децата си. Търсят се начини да се осигурят още 20 милиона лева за тази мярка.

 Новата тема, по която ще се работи през следващите години, е т.н. сребърна икономика. Тя ще определя какъв вид услуги трябва да се предоставят на хората на възраст над 60-65 години. „Говорим за интегрирани социално-здравни услуги, за повече технология, свързана с темата за демографията, и за предприемачество след възрастните хора”, каза Деница Сачева. 

c