Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Шефът на ВиК: Решението на ЕНЕРГО-ПРО да спре тока на ВиК Добрич е незаконно

„Нищо не можем да направим срещу решението на ЕНЕРГО-ПРО, макар че то е незаконно. Защото по Закона за енергетиката на клиенти първа категория на енергоразпределителните дружества не може да им бъде спиран тока по този начин. Ще искаме от съда да ги спрат тези опити“, заяви пред Про Нюз Добрич шефът на ВиК Добрич Тодор Гикински и припомни, че водното дружество има заведени три дела срещу ЕНЕРГО-ПРО.

Повод за коментара на Гикински стана изявление до медиите от днес на ЕНЕРГО-ПРО, че от 29 септември 2020 година област Добрич и област Шумен могат да останат без вода заради натрупани дългове от 10,5 милиона лева. От тази дата Енергото ще започне поетапно да изключва електрозахранването на двете ВиК дружества.

Гикински е категоричен, че от 5 месеца ВиК Добрич си плаща редовно, даже и авансово, текущите сметки, според споразумение с Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие. Колко е дългът на ВиК Добрич той не посочи, но каза, че сумите според двете страни са различни.

„При нас дългът не расте, за разлика от други ВиК-та. Нашите сметки към тях не се увеличават, към момента сме коректни. Този дълг не е натрупан от мен, не мога да отговарям за действията на предишните управлявали на ВиК. Ние към момента каквото консумираме, си го плащаме. За първи път от години сме постигнали един баланс, който е добър и за тях“, коментира Гикински.

От думите му се разбра още, че токът ще се спира поетапно първо за по 2 часа, после за 4 часа, но на ВиК не са представени подробности.

c