Общество

Санкция от 160 лв. при отказ от преброяване

Санкция от 160 лв. ще бъде налагана при отказ от участие в предстоящото Преброяване на населението и жилищния фонд в България, което ще се проведе в началото на 2021 г. 

Преброителна кампания 2021 ще се извършва по два метода – с анкета, която ще бъде попълвана заедно с преброителите, или самостоятелно – онлайн. При избор за регистриране по електронен път се получава уникален код, който после да бъде предаден.

Електронното преброяване ще се проведе от 22 до 31 януари, а анкети ще се попълват между 1 и 15 февруари 2021 година.

Набират 621 преброители и 160 контрольори в област Добрич за преброяването през 2021 година

Над 23 000 преброители и 6 000 контрольори ще са нужни за цялостното изследване в страната. Кандидатстването за преброители започна на 15 септември и ще продължи до края на октомври т.г.. Основните изисквания са навършено пълнолетие, минимум средно образование, без криминално минало. „Като допълнителни критерий са посочени комуникативност, възможност за подбиране на информация”, обясни пред Нова телевизия Ваня Иванова, секретар на община Казанлък.

Колко ще заработи всеки преброител, ще зависи от обема свършена работа. „За всеки преброен обект преброителят ще получава сума. Например за сграда – 70 стотинки, за жилище – 1 лв., за лице – 2,50 лева”, уточни Магдалена Костова – директор на дирекция „Демографска и социална статистика” в НСИ.

Преброяването на населението се извършва на всеки 10 години. Извън общите изисквания преброителите ще трябва и да са достатъчно мотивирани, за да обикалят различни адреси и семейства в ситуацията на коронавирусна пандемия.

Независимо, че всеки от преброяващите ще бъде подсигурен със защитни средства срещу коронавирусна зараза, от НСИ препоръчват:

„Нека хората се възползват от електронното преброяване, тъй като това ще намали значително контакта. Те само ще трябва да дадат на преброителя въпросния код, без да им задава въпроси.”

Тези, които няма да могат да се преброят електронно, ще трябва да стоят на необходимото разстояние от преброителите, които са задължени да носят маска и ръкавици. Да се участва обаче е важно. „Този брой е важен за всички политики и разпределяне на фондове за по-нататък, тъй като тези хора са обект на всички тези административни мерки, помощи и фондове за водоснабдяване, канализационна мрежа”, поясняват от НСИ.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *