Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Плеяда от творци представиха последните си произведения в Ген. Тошево

Поредното издание на Национални културни празници „Албена“ 2020 се проведе в Генерал Тошево. Плеяда от съвременни български будители присъства на официалното откриване на обновените сгради на НЧ „Отец Паисий“ в село Спасово и НЧ „Пробуда-1941“ в село Кардам, след което в двора на Историческия музей проведе литературна среща с ученици и граждани. Тази година в Генерал Тошево гостуваха Иван Гранитски, Боян Ангелов, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Панко Анчев и Любомир Котев.

Пред гостите авторите представиха малка част от своето творчество и запознаха публиката с последните си книги и изследвания. Надълго бяха дискутирани и най-актуалните теми в българското общество. Сериозен интерес събуди представянето на книгата на историка Стоян Райчевски „Крайовската спогодба между прагматизма и емоциите“, която излезе от печат по-рано тази година и е написана във връзка с 80-годишнината от подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 г., по силата на който Южна Добруджа се възвръща към пределите на България. 

И тази година Национални културни празници „Албена“ се организират от издателство „Захарий Стоянов“, „Албена“ АД и общините в Североизточна България, включително и Ген. Тошево. Домакин на първото събитие през тази година беше Разград. Последваха посещения в Смядово и Шумен, Каварна и Варна. Идеята на Национални културни празници “Албена” е да се възроди духът на българската национална идентичност и да се направи така, че талантливи но неизвестни писатели, художници, актьори, музиканти и танцьори да стигат до много по-широка публика, както и да се обогати духовния и художествения живот на Североизточна България.

В рамките празниците през годините са се провели повече от 1 600 премиери на книги, организирани са много концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери, които са посетени от повече от 50 000 души.

c