Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Министър Сачева: До началото на октомври ще се вземе решение за преизчисляването на пенсиите

До началото на октомври ще стане ясно кой вариант за преизчисляване на пенсиите ще бъде избран. Това ще стане с решение на коалиционния съвет на управляващото мнозинство, заяви в Добрич социалният министър Деница Сачева.

Вариантите са три. „Единият е да се продължи с добавката от 50 лева, другият е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 година, като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души. И има предложение от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване“, посочи министърът.

Различните варианти биха стрували на държавата между 1,2 и 3,8 милиарда лева годишно. Сачева каза, че тя предпочита варианта с индексация на индивидуалния коефициент и да се продължи със споразумението  със синдикатите и работодателите за швейцарското правило. Това е най-справедливият вариант според нея. „Защото от една страна трябва да стимулираме хората да се осигуряват на реалните им доходи, и от друга страна да си даваме сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния индивидуален принос от една страна и от друга – ако има неблагополучия, които трябва да бъдат покрити, те да се покриват от социалното подпомагане, а не от социалното осигуряване“, обясни социалният министър и допълни, че таванът на пенсиите се запазва.

На 7 октомври пенсионерите ще си получат добавката от 50 лева. По думите на Сачева много е възможно тази добавка да продължи до края на годината. Ако се вземе решение за преизчисляване на пенсиите, то ще се случи с бюджета за следващата година. 

c