Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Вече и българските училища в чужбина ще обучават в електронна среда

Българските неделни училища в чужбина също получават възможността да провеждат обучение в електронна среда при извънредни обстоятелства. Това е било решено на заседание на кабинета, информираха от правителствената пресслужба. С цел осигуряване на по-ефективен достъп до обучение, учениците от училищата, които не предлагат електронно обучение, ще могат да се включват в друго неделно училище по електронен път. За това те ще получават и удостоверения.

Снижава се и минималният брой кандидат-студенти в група от 10 на 5 за подготовка по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика. Промените са част от политиката за намаляване на ограниченията за продължаване на образованието в български висши училища. Допуска се вече да участват и ученици от втори гимназиален етап на средно образование от българско неделно училище в чужбина.

Въвеждат се също така разпоредби с цел повишаване на контрола и прозрачността при разходване на средствата, предоставяни от българския държавен бюджет за организиране на дейностите в неделните училища. Всяка година от него се осигурява финансиране както за обучението в чужбина, така и за допълнителни училищни дейности за съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции.

снимка: bulgarianembassy-london.org

c