Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Три нарушения за ден засякоха от Инспекция по труда в област Добрич

Три нарушения на трудовото законодателство са били установени от инспектори на Дирекция "Инспекцията по труда" /ДИТ/ в област Добрич. При извършените масирани проверки на 21 - т.нар. екшън ден за инспекторите в цялата страна, са били засечени три случая на работа без регистрирани трудови договори, съобщиха от регионалното бюро на Дирекцията в Добрич.

Наблюденията върху контролната дейност показва, че контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се установяват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които са установявани такива, заявиха от ръководството на ДИТ.

От там предупреждават, че когато работят недекларирано, работниците и служителите губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

ec.europa.eu

Европейската кампания за деклариран труд се организира от Европейската комисия чрез Европейската платформа за справяне с недекларирания труд. Организацията у нас е възложена на Инспекцията по труда с активното партньорство на МТСП, МОН, НАП, НОИ, АЗ и всички национално представителни организации на работниците и служителите и на работодателите. Целта е бъдещи и настоящи работещи, както и работодатели, да бъдат информирани, основно чрез социалните мрежи, за правата, които им дава декларираният труд.

Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Добрич се включиха СУ „Св. св. Климент Охридски“ и ПГТ „П. К. Яворов“. При желание експертите на инспекция по труда са готови да информират учениците и на други училища.

Информация за кампанията, както и за правата на работещи и работодатели, се публикува в специално създадената Фейсбук страница „Всички права запазени“ https://www.facebook.com/BG4FairWork Във YouTube канала https://www.youtube.com/channel/UCkf_wf_5aQPuZgJBGJVBJFQ?disable_polymer=true&fbclid=IwAR1GZsujcszpPMYYbcWiNPmNUPSkvYsa_hwmEatZ4F791bOVwyC-1drKsbY са качени видеа, с информация за ползите от декларирания труд.

Възпитаването на култура на превенция чрез информиране и консултиране на бъдещи и настоящи работещи и  на работодатели е основна част от дейността на Инспекцията по труда. По проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ са разработени въпросници за самоконтрол, които ще позволят на работодателите да се самооценят доколко правилно прилагат трудовото законодателство и да отстранят несъответствията до извършването на проверка от контролните органи на Инспекцията по труда. Част от въпросниците са свързани и с прилагането на разпоредбите, които регулират възникването, осъществяването, изменението и прекратяването на трудовите правоотношения. Предстои стартирането на пилотно прилагане на новата форма на контрол.

подзаглавната снимка е илюстративна

c