Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С тържествена заря-проверка почитаме паметта на героите на Добруджа

Тържествена заря-проверка в памет на загиналите герои за свободата на Добруджа ще се проведе в Деня на Добрич – 25 септември. Тя ще е кулминацията на тържествата, посветени на 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България и ще е от 20.30 часа на сцената на площад „Свобода“. В паметното събитие ще участват Представителен духов оркестър и Представителни блокове на Военноморските сили на Република България.

През деня ща има още няколко тържествени ритуала.

Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужи от 9 часа панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище-музей. Военният ритуал ще бъде изпълнен от почетен караул на Военноморските сили. 

От 17 часа с Военен ритуал на Паметника в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде открита обновената паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Монументът е открит на 8 септември 1969 г. Скулптори са Никола Богданов, Асен Попов и Йордан Гавраилов. Паметникът представлява монументален ансамбъл, който включва скулптурна фигура на български войник, пилони – символ на разрушенията от войната, и паметна плоча, на която са изписани имената на загинали войници и офицери от Добруджа. До настоящия момент вписаните имена са 254. Благодарение на изследователската дейност на експертите от Регионален исторически музей и със съдействието на Министерството на отбраната на паметната плоча вече са изписани имената на всички 366 войници и офицери.   

Община Добрич организира транспорт от 8.30 часа пред Общински младежки център „Захари Стоянов“ за желаещите да участват в церемонията във Военно гробище музей.  

c