Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С професии на бъдещето се запознаха в СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич

Семинар-дискусия с гост-лектор на тема „Професиите в креативните индустрии“ и ученици от 9 и 10 клас (Професия „Графичен дизайн“) и от 11 клас, които изучават профилиращ предмет ИТ, се проведе в училището по изкуства СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич. Събитието бе първото от поредица срещи с лектори от бизнеса, които ще бъдат осъществени по спечелен проект по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” на Министерство на образованието и науката.

„Моята цел е да ви помогна да си спечелите време“, сподели гост-лекторът Георги Димитров. Той е част от компания, която е водещ издател на дигитални и социални игри, утвърдена като един от най-добрите иноватори в своята област от 2000 г. Компанията създава игри за всички цифрови платформи с аудитория от 114 милиона потребители месечно в целия свят.

В хода на семинара-дискусия бяха обсъдени същността на креативните индустрии (медии, филми, сериали, книги, Netflix, HBO и др.), ключови елементи при разработката на видео игри,  художествени професии (concept artists, 3D modeller, аниматори, environment artists, technical artists, VFX (визуални ефекти) и др.).

Професиите на бъдещето ще се нуждаят от тесни специалисти, които притежават т. нар. меки умения, да са в състояние да вземат информирани решения, да могат да работят в екип, да поемат отговорност и сами да предлагат интересни и иновативни идеи, стана ясно на семинара-дискусия. Именно това е целта на подобни срещи: да се мотивират учениците да развият знанията, уменията и компетентностите, които се търсят в технологичните индустрии и да се способства за успешната им бъдеща реализация в различни сфери на живота.

Събитието завърши с подарък от гост-лектора за училището - дигитални нарисувана на Photoshop, създател – Христо Чуков*.

* Христо Чуков има повече от 10 години опит като илюстратор и концепт артист във филм и гейм индустрията. Специализирал е концептуален дизайн. Проектите, в които е участвал, включват филми и телевизионни предавания за Disney, Amazon Prime, New Line Cinema, Wachowskis “Speed Racer”, както и няколко компютърни и мобилни игри.

c