Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Гвардейският представителен духов оркестър с концерт в Деня на Добрич

Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе празничен концерт заедно със солисти на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили в Деня на Добрич, 25 септември. На добричка сцена ще чуем изпълненията на Орлин Горанов, Емилия Валенти, Станислава Димитрова, Квартет „Армейска песен“ и Янко Лозанов.

Концертът ще започне от 18 часа пред ресторант „Лебед“ в Градски парк „Свети Георги“.  Той ще бъде под палката на подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия.

Гвардейският представителен духов оркестър е създаден на 1 февруари 1951 г. с решение на тогавашното правителство на Република България.  С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част. Репертоарът му включва произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класиката, естрадата и джаза. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и участва в престижни международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.

В Деня на Добрич ще има още няколко тържествени събития и концерти.

В 10.30 часа започва тържественото заседание на Общинския съвет на Добрич. В празничната музикална програма ще участват Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев, Хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.

От 11 часа на сцената на Площад „Свобода“ ще се наслаждаваме на талантливи изпълнители, които за пореден път ще взривят публиката и ще допринесат за празничност и радостни емоции. Ще участват: Арт-център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“ президент и хореограф Севдалина Мавродиева - Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежкия център с ръководител и вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов,  Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова и Танцова формация „Inception“ с ръководител Полина Митева при НЧ „Добрич-2017 г.“ , Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежки център – Добрич с главен художествен ръководител и хореограф Александър Александров и помощник-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица Виктория Георгиева, която представи достойно България на Евровизия.  

Клавирният рецитал „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски е изненадата на Община Добрич за почитателите на класическата музика. Концертът на виртуозния изпълнител е от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

c