Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ден на отворените врати на 25 септември в музеите в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич обявява 25 септември за Ден на отворени врати. На този ден преди 80 години добричките граждани тържествено посрещат частите на българската армия след подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година.

В музея в градски парк „Свети Георги“ посетителите ще могат да разгледат новооткритата изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940.“ Тя проследява всички паметни моменти от септемврийските дни на 1940 г. – подписването на договора, влизането на българската армия в Южна Добруджа и радушното й посрещане от добруджанци. Показано е и преселването на нашите сънародници от Северна Добруджа. Значителна част от експонатите се показват за първи път пред добричката публика.

На 23 септември на сайта на музея и на сайта на Община Добрич почитателите на историята ще могат да видят презентацията „Добрич ликува“. Тя показва посрещането на ген.-лейтенант Георги Попов – ген.-управител на Южна Добруджа, и на българската армия в Добрич на 25.09.1940 г. В Деня на Добрич презентацията ще бъде прожектирана на големия екран на хотел „България”.

c