Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Архивен документ разкрива: Васил Левски загива три години по-млад - на 33

Според новооткрит документ, годината на раждане на Апостола на Свободата - Васил Левски, е 1840-а. До този момент, известната като рождена дата на Дякон Левски беше 1837-а, съобщава в-к "Телеграф".

Информацията бива открита наскоро в писмен документ сред османските архиви в Истанбул. Данните са от регистър на мъжкото население на тогавашния град Карлово, стана ясно от думите на проф. д-р Пламен Митев - преподавател в софийския университет "Св. Климент Охридски" .

Проф. Митев обяснява, че документът е бил открит от Григор Войков - негов колега, работещ във Виена.

Двамата подготвяли обстойна научна публикация, която предстои да излезе в края на тази година Проучваният регистър проследявал мъжкото население в на тогавашния град Карлово през периода от 1833-а до 1844-а, а името на Васил Иван Кучев се появило сред останалите, но не в годината, която честваме като рождена на Апостола, а през 1840-а. На практика, това е първият и единствен до този момент писмен документ, позволяващ на историците на стъпят на "здрава основа" при изясняване биографията на Дякона.

Проф. д-р Митев припомня, че на практика датата 18 юли (6 юли стар стил) 1837-а се появява години след Освобождението, съобщена от първия братовчед на Васил Левски - Васил Караиванов (1847-1933), и по-късно - през 1895 година, е популяризирана от Стоян Заимов. Оттогава, тази дата е официално приета за рождена на Апостола, макар и с много условности.

Съществува и още една теза, според която (ако е вярно): Левски се замонашва в манастира край Сопот през 1858 година. В този случай, според историческите сведения, би трябвало той да е роден през 1843-а.

В случай, че датата в новооткрития документ бъде възприета за рождена на Дякона, би означавало, че той е обесен на 33 години, а не както се знае още от времето на българското Възраждане - 36-годишен.

c