Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

350 души ще гласуват за кмет на с. Житница в неделя

339 са избирателите към настоящия момент, които ще гласуват за кмет на добричкото село Житница, по данни на Общинската администрация, има дописани още 11 души. Това съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Общинска избирателна комисия Добричка Диана Далакманска.

Както вече информирахме, частичният избор на кмет на населеното място ще се проведе на 27 септември, събота. Кандидатът за кмет е един – Йордан Божанов Господинов.

За да бъде избран за кмет на първи тур той трябва да получи повече от половината действителни гласове. Ако не се получи този резултат се отива на втори тур. Надявам се, че всичко ще се случи на първи тур, при тази бюлетина да няма грешки и почти всички бюлетини да са действителни, каза Далакманска. Тя не очаква трусове и жалби, тъй като кандидатът е само един.

Припомняме, че Йордан Божанов Господинов спечели изборите за кмет на Житница през есента на м. г., но бе предсрочно отстранен от длъжността. До това се стигна след постъпването на сигнал, в който се твърди, че е вписан като търговец и не е предприел действия по прекратяване на тази дейност. Проверката в Агенцията по вписванията тогава установи, че за него има данни за регистрации на две дружества – като едноличен търговец и като съдружник в дружество с ограничена отговорност. След като е бил избран за кмет, той е изпратил уведомление до ТД на НАП, с което е поискал спиране на дейност.

При вземане на решението от ОИК Добричка бе установено, че липсват доказателства за това, че е предприел заличаване на търговеца от търговския регистър, каквото е изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

c