Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Добрич се включи в инициативата „Живей активно“, броят на пешеходците гони 1000

Стотици добричлии се включиха само в единия от пешеходните маршрути на инициативата „Нестле за Живей Активно 2020”, която се проведе в Добрич в празничния 22 септември. В 10.00 часа пред Младежкия център се събраха деца от спортни клубове, ученици от Спортното училище „Г. С. Раковски“, деца и родители от сдружението на деца със специални потребности „Ние 2020“, много граждани. Този маршрут изминаха и областният управител Красимир Кирилов със семейството си, кметът Йордан Йорданов с дъщеря си, зам.-кметът д-р Емилия Баева, общински съветници, представители на администрацията.

Събитието е организирано от Община град Добрич в рамките на обявения национален конкурс за спонсорство на общински проект „Нестле за Живей Активно! 2020“. Проектът има за цел да промотира движението, спорта и балансираното хранене в България. Инициативата се организира от „Нестле България“ АД с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации.

Според изискванията на конкурса, право на участие в него имат всички общини в България. Ако гражданите бъдат достатъчно активни и отдадени на каузата, градът може да си спечели спонсорство за изграждане на комбинирана площадка за спорт и забавление, подходяща и за деца с увреждания.

Маршрутите са общо 6 в града и всеки желаещ може да ги извърви до 19 часа. В началото на всеки маршрут доброволци от БЧК и Младежкия център раздават на участниците картон, в който се посочва име и избран маршрут. В края на маршрута картонът се поставя в специална урна.

За успешно проведено събитие се смята проява, в която са взели участие не по-малко от 1 000 участници. От общината съобщиха за Про Нюз Добрич, че официалните резултатите ще станат ясни късно днес или утре. Най-вероятно обаче числото 1 000 ще бъде надхвърлено, защото днес се наложило да бъдат отпечатвани допълнителни картони.

Областният управител Красимир Кирилов участва  в предизвикателството със съпругата си, двете си деца и цяла група приятели. Той заяви, че е важно да се подкрепят децата в неравностойно положение и че ходенето е важно за здравето и да се чувстваме по-добре. Камелия Тодорова от сдружение „Ние 2020“ подчерта, че е трябва да живеем пълноценно, да не се затваряме в къщи, да излезем извън града и да завържем приятелства. Кметът Йордан Йорданов  посочи, че живеейки здравословно даваме един добър пример на нашите деца, а чрез активният начин на живот ставаме здрави, щастливи и се забавляваме.

c