Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич събира 1000 ентусиасти пешеходци за нова спортна площадка

С ентусиасти по шест пешеходни маршрута на 22 септември община Добрич ще се състезава за финансиране на комбинирана площадка за спорт и развлечение, която ще бъде достъпна и за деца с увреждания, съобщават от общината.

Днес от 10.00 ч. до 19.00 ч. Общината в Добрич организира извървяване на 6 маршрута в рамките на инициативата Нестле за Живей Активно 2020. В началото на всеки маршрут доброволци ще раздават на участниците картон, в който трябва да се посочи име и избрания маршрут. В края на маршрута картонът се поставя в специална урна.

Шестте маршрута водят към забележителности в града като най-дългият - "За ентусиасти", е 13 050 крачки или 7.8 километра и отвежда от велоалеята на жк "Рилци" до Центъра за защита на природата и животните, посочват от общината.

В националния конкурс за спонсорство, организиран от "Нестле България" АД с подкрепата на Министерството на младежта и спорта и със съдействието на Националното сдружение на общините в република България, Добрич очаква поне 1000 пешеходци, а може и велосипедисти и водачи на тротинетки.

Ако деца и възрастни последват каузата за активен и здравословен начин на живот, в градския парк "Свети Георги" в Добрич ще бъде оборудвана площадка, на която деца ще могат дори с инвалидни колички да се люлеят на люлките.

Според изискванията на конкурса, право на участие в него имат всички общини на територията на Република България. Общо досега участие са заявили 19 общини, една от които е Община град Добрич. Ако гражданите бъдат достатъчно активни и отдадени на каузата, градът може да си спечели спонсорство за изграждане на комбинирана площадка за спорт и забавление, подходяща и за деца с увреждания.

За успешно проведено събитие се смята проява, в която са взели участие не по-малко от 1000 участници.

Маршрутите за извървяване, които предлага Община град Добрич са следните:

МАРШРУТ 1:

Начало: Началото на велоалея ЖК „Рилци:

Край: Паметник „Хайдут Пейо“

Дължина: 3,1 км – 5200 крачки

МАРШРУТ 2:

Начало: Общински младежки център „Захари Стоянов“

Край: Регионален исторически музей

Дължина: 3,2 км – 5300 крачки

МАРШРУТ 3:

Начало: Кръстовището между бул. „Добруджа“ и бул. „25-ти септември“

Край: Център за защита на природата и животните

Дължина: 4,2 км – 6671 крачки

МАРШРУТ 4:

Начало: Паметник „Добротица“

Край: Център за защита на природата и животните

Дължина: 1,3 км – 2166 крачки

МАРШРУТ 5:

Начало: Паметник „Хайдут Пейо“

Край: Център за защита на природата и животните

Дължина: 3,7 км – 6116 крачки

МАРШРУТ ЗА ЕНТУСИАСТИ:

Начало: Началото на велоалея ЖК „Рилци“

Край: Център за защита на природата и животните

Дължина: 7,8 км – 13050 крачки

c