Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Белгия премахва ковид-забраната за пътуване до "червени" зони

Министерството на външните работи на Белгия информира, че отпада забраната за пътуване до държави от т. нар. червени зони, където разпространението на COVID-19 е опасно високо, съобщи БТА. В тази т. нар. "червена" група от държави-членки, Белгия е поставила Андора, Австрия, Хърватия, Дания, Испания, Финландия, Франция, Унгария, Монако, Холандия, Чехия, Румъния, Великобритания и Швейцария.

Досега Белгия бе единствената държава от ЕС, налагаща забрана за пътувания до страни от червена зона. Разграничението за всяка от страните в тази зона се извършва от белгийското външно министерство.

От 25 септември Министерството ще премине от забрана - към отправяне на строга препоръка да не се пътува до държавите, попадащи в списъка. Белгийският външен министър Филип Гофен поясни, че промяната е свързана с намерението на страните от ЕС да уеднаквят мерките за пресичане на вътрешните европейски граници и целта да се ограничи разпространението на заразното заболяване. Наскоро ЕК предложи държавите от ЕС да използват общ списък на страните от "зелени", "оранжеви" и "червени" зони.

Починалите до този момент от COVID-19 в Белгия са 9950 души, а броят на новозаразените продължава да нараства. По последни данни, средно на ден биват регистрирани по 1232 новозаразени (общо 103 392 до 22 септември т.г.).

c