Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Започна втора кампания за подпомагане на гражданите – страна по делото за добива на газ в област Добрич

Поредното осмо заседание на делото на Русгеоком срещу РИОСВ-Варна, в което компанията обжалва решението на екоинспекцията да не разреши отдаване на концесия на находище „Спасово“, блок „Добрич“ за проучване и добив на природен газ, ще се състои на 25 септември. По този повод започва втора кампания за набиране на средства по делото, в което като заинтересовани лица участват трима граждани – Дона Пикард, Иванка Казакова и Айдън Яйя. Новата кампания бе обявена във фейсбук от Дона Пикард.

Припомняме, че 9 774.87 лева бяха събрани в рамките на първата акция за набиране на средства за експертизата по делото срещу „Русгеоком”, която се проведе през месец февруари 2019 година. Тогава каузата бе подкрепена не само добруджанци, но и стотици хора от цялата страна и чужбина.

В апела за подкрепа на тримата граждани се казва:

„Делото тече вече две години и половина, като след 7 заседания все още сме далеч от края - експертизи се бавят, след това обжалват, расте екипът от адвокати, с които работим заради сложността на делото и заради това, че, предвид ангажираността на главния юрисконсулт на РИОСВ, на практика общественият интерес се защитава до голяма степен от нашите адвокати и усилията ни.

Сумата, събрана благодарение на вас преди година и половина, до момента стигна за разходите ни за изплащане на хонорари на вещите лица, с които съдът ни натовари (общо 5700 лв. за трима ни след 20-кратно увеличение на първоначално определения депозит), адвокатски хонорари и пътни разноски.

Сумата, която ни е необходима за адвокатски хонорари за предстоящите три заседания, както и за депозити за хонорари на вещите лица, към които имаме нови въпроси, е 3 800 лева.

Наясно сме, че в настоящата световна и национална ситуация повечето хора са в затруднено положение, затова ще сме благодарни на минимум средства, заедно с разпространение на призива ни. Така се надяваме, както първия път, да съберем сумата за кратко време от много хора, които ни изпращаха и по съвсем малки суми. Отново използваме сметките на Dona Pickard в Райфайзен банк: BG75RZBB91551007602906 и Paypal на мейл pickarddona@gmail.com на основание "Дарение за разходи по дело 1060/2018 на ВнАС"

Отчет на средствата, набрани от предходната кампания може да се изпрати на всеки желаещ след лично съобщение до Дона. В него сумата за адвокатски хонорари ще бъде представяна като обща за всички адвокати, заради молба от тяхна страна да не се представят публично сумите. Те стават публично достояние в края на делото и могат да се открият в протоколите на съда.“

Делото, образувано по жалба от „Русгеоком“ ЕАД – София, срещу Решение на Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, с което е отказано одобряване на осъществяването на инвестиционно предложение за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, се гледа в Административен съд – Варна. На предното заседание на 19 май т.г. съдът назначи две нови експертизи и приложи по делото представени писмени доказателства от ответника и жалбоподателя.

c