Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Йоана Буковска, Ивайло Захариев, Любомир Ковачев с „Поручик Бенц“ на сцената в с. Пчеларово

Миналата вечер ние не бяхме на театър, а бяхме в театър. Не знам дали, защото актьорите бяха толкова близо или защото цялата атмосфера се насити с играта на невероятно талантливите – Йоана Буковска-Давидова, Ивайло Захариев и Любомир Ковачев, но ние бяхме част от този театър. Постановката по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц” беше точно за тази сцена.

Едва ли има друго място, на което героите, съвременници на Първата световна война, биха стояли по-естествено. Импровизираната сцена в стария обор на дядо Петко от село Пчеларово, като че ли беше чакала, точно тези хора, за да оживее и старата сграда да се усети жива и сама да се включи в играта с атмосферата си и усещането за непреходност. И постановката, и актьорската игра и сцената, бяха като извадени от онези времена – времената, в които се обича до смърт.

Целият обор и хората в него бяхме, като в капсула на времето и пътувахме и бяхме там, където любовта те кара да се чувстваш, толкова жив, че без нея е по-добре да си мъртъв, защото тя е единственото, което има смисъл. И сега е така и нищо не се е променило. Може би само костюмите ни са различни, но все още не можем без любов и дано си остане така!

Да имаш честта, толкова талант и класа да играят пред теб и като, че ли само за теб, да усещаш дъха и цялата сила на емоцията, която актьорите влагат в ролите се е нещо, което не може да се опише, но със сигурност ще остане в спомените на всички присъствали, защото споделихме нещо много силно и много лично и се надяваме да ни се случи отново! Благодарим на актьорите и на г-жа Петкова за този невероятен подарък, който ни направиха и който ние ще съхраним и за който ще разказваме!

Диана СТЕФАНОВА

c