Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

СУ „Св. Кл. Охридски” в Добрич с проект за повишаване активността на учениците

СУ “Св. Климент Охридски“ в Добрич спечели пореден проект „Aкадемия за активно обучение“ по Програма „Еразъм+”, сектор „Училищно образование“, съфинансиран от ЕС. Училището е партньор с пет европейски страни – Полша, Кипър, Гърция, Италия и Испания.

Целта на проекта е да се изгради европейска мрежа от училища, която дава

възможност за личностно развитие на учениците. Иновативният начин на преподаване ще мотивира учениците за ефективно сътрудничество и учене; ще съдейства за решаване на много от проблемите на

съвременното образование: намаляване на отсъствията от училище и

преждевременното отпадане, повишаване на активността на учениците в клас, развитие на ключовите компетентности на 21-ви век.

Планирайки работата си, партньорите се позоват на една от най-

прилаганите педагогически теории в света - теорията „Социално обучение“, разработена от Лев Виготски, която се фокусира върху комуникацията като ключов фактор за развиване на умения за учене сред учениците, потвърдена от практиката.

Методологията на „интерактивните групи“ се основава на създаването на

подходящи условия за взаимодействие на учениците и съвместна работа за

решаване дадена задача под наблюдението на учителя. Участниците в проекта ще работят в посока на свързването на традиционната методика /математически проблеми, географски въпроси, анализ на историята/ с иновативните практики в дигиталната ера, в която живеем. Гореизброените методики ще осигурят на учениците стимулираща и ефективна среда, която насърчава развиване уменията на 21-ви век /творчество, сътрудничество, критично мислене, устойчивост и асертивност/, заедно с основните умения, включени в учебната програма /четене, писане, аритметика и другите училищни предмети/, езикови и дигитални компетентности, европейско гражданство.

Очакваните резултати от планираните шест учебни визити са: повишаване на интереса и активността на учениците в клас; увеличаване на познанията им и използването на цифрови технологии като роботика, 3D печат, виртуална реалност, дизайн на приложения и уеб 2.0; постигане на по-високо ниво на ключовите компетентности; подобряване на училищните резултати.

„За нас е предизвикателство да работим според теорията за множествената интелигентност, която има за цел да осигури подходящата учебна среда за осемте типа интелигентност: визуална, музикална, кинестезична, лингвистична, логическа, вътрешноличностна, междуличностна и

натуралистична. Прилагането на тази теория предполага доближаване до

персонализираното образование, за което толкова много ученици, учители и родители копнеят", споделят от СУ „Св. Климент Охридски”.

c