Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Плеяда от съвременни будители ще гостува в Ген. Тошево

На 23 септември (сряда), в рамките на Националните културни празници „Албена“ 2020, Община Генерал Тошево ще посрещне плеяда от съвременни български будители, съобщават от местната администрация. Жителите и гостите на града ща имат възможността да се срещнат с акад. Георги Марков, Боян Ангелов, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Иван Гранитски, Панко Анчев и Любомир Котев.

Първата литературна среща за деня ще бъде в село Спасово (10 часа). След това творците ще се преместят в село Кардам (от 11 часа), а от 15 часа ще бъде финалната среща, която ще се проведе в Историческия музей в Генерал Тошево. Авторите ще представят пред публиката книги и изследвания от своето творчество и ще дискутират по най-актуалните теми в българското общество, обогатявайки по този начин духовния и художествения живот на Североизточна България.

Националните културни празници „Албена“ се организират от издателство „Захарий Стоянов“, „Албена“ АД и общините в Североизточна България. Домакин на първото събитие през тази година беше град Разград (на 17 септември). Следват посещения в Смядово и Шумен, Каварна, Генерал Тошево и Варна. Идеята на Национални културни празници “Албена” е да се възроди духът на българската национална идентичност и да се направи така, че талантливи но неизвестни писатели, художници, актьори, музиканти и танцьори да стигат до много по-широка публика.

В рамките на празниците през годините са се провели повече от 1 600 премиери на книги, организирани са много концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери, които са посетени от повече от 50 000 души.

c