Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

На 21 септември - 24 часа в мир, без войни и конфликти

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден, посветен на укрепването на идеалите за мир. През 2020-а се навършват 39 години от приемането на Декларация на Общото събрание на ООН за правото на народите на мир. Тазгодишната тема на инициативата Международен ден за мир, е "Правото на народите на мир”.

Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път денят се чества през септември 1982 г. През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

ООН отправя призив към прекратяване на огъня за 24 часа - толкова малко време, в които цялото човечество може да да даде пример за поставяне на край на ненужното страдание на хора и животни, страдащи, както от въоръжени конфликти, така и от природни катастрофи.

Глобалната промяна на климата в момента засяга всяка страна от 7-те континента, а борбата с климатичните проблеми е именно една от Целите за устойчиво развитие – Цел № 13, която ООН смята, че е една от приоритетните за света в момента. Промените в климата носят загуби на националните икономики, отразяват се на живота на хората и ще ни струват все повече в бъдеще.

c