Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Празник на музиката с Теодосий Спасов в Пчеларово

Над 200 души дойдоха снощи на музикалното събитие, организирано от Константина Петкова в двора й в село Пчеларово. Да послушат Теодосий Спасов и неговите невероятно талантливи колеги Пейо Пеев – гъдулка и Християн Цвятков – китара, бяха дошли хора от близо и далеч. Улиците около дома на Маестрата бяха заети от коли с регистрации от различни градове. Още на път за селото, по това че всички автомобили завиват за Пчеларово, ставаше ясно, че предстои нещо уникално. Така и стана.

Има разлика между това да си в публиката пред голяма сцена и това толкова талантливи музиканти да свирят пред теб – на една ръка разстояние. Импровизациите на Теодосий и колегите му бяха на световно ниво. Това, че свирят в селски двор, под орех, не само не им попречи, а напротив – накара ги да се отдадат на музиката и да я свирят, така както я усещат.

„Разсвирих се нещо“ – каза Теодосий Спасов, и заедно с колегите си вдигнаха нивото на концерта. Забавляваха се с това, че могат да импровизират и да водят „разговори“ между инструментите. Разговори, в които кавалът „говореше“ на гъдулката, после на китарата и те му отговаряха – бяха истински музикални диалози, в които думите бяха ноти, но това нямаше значение, защото всички разбраха за какво говорят. Говореха за магията на музиката и за това колко сила има в нея, когато е изсвирена от майстори.

Имаше „Пчеларска ръченица“, имаше „Дунавски блус“, имаше авторска музика и музика, свирена на пингвините в Антарктида, имаше дори рок, изсвирен с кавал и гъдулка. Теодосий не само ни свири, но и ни пя. Ей така, като на приятели – с лека закачка, усмивка и майсторски импровизации.  „В началото не знаех къде идвам – каза той - но сега съм толкова доволен и щастлив, че попаднах тук, за което благодаря на Константина Петкова, че ни покани. За мен е чест да съм на това свещено място, на което са били толкова големи хора. Дано един ден и ние станем, като тях!“

Концертът продължи повече от два часа, които минаха неусетно. Всеки от гостите лично благодари на Маестрата за това музикално изживяване. За голяма радост и чест на госпожа Петкова гост на събитието беше и Борислав Иванов – главен диригент на Варненската опера, човек с голям талант и голямо име в музикалните среди, когото Маестрата много уважава, не само като професионалист, но и като човек.

Едно време баба ми казваше, че кавалите могат да говорят. Сега разбрах какво е имала предвид. Те наистина могат. Притежават една магична вибрация, която в ръцете на таланта, влиза направо в душата. Влиза там неусетно, отваря всички врати и прозорци и ти става светло и красиво. Дори понякога ти се плаче, но не защото ти е тъжно, а защото душата ти е пълна и прелива, а сълзите са най-висша форма на усещане. И когато си бил на нещо толкова красиво, където музиката ти е повлияла по този красив начин, няма как да не си тръгнеш от там по-добър и по-щастлив. Какво повече може да иска човек от една съботна вечер прекарана във вълшебната атмосфера на талант, музика, цветя, вода и добри хора?

Благодарим на Константина Петкова за тази прекрасна съботна вечер! Благодарим й, че ни прави по-добри хора!

Диана СТЕФАНОВА

c