Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Откриват паметна плоча на Почетния гражданин на Добрич Никола Богданов

Откриване на паметна плоча на Никола Богданов (1932-2013), скулптор, Почетен гражданин на Добрич, ще се състои на 21 септември, понеделник, от 17 часа пред дома му - ул. "Генерал Гурко" №5, срещу Дом-паметник "Йордан Йовков", съобщават от Художествената галерия. Плочата е изградена по инициатива и с активното участие на Инициативна група "Памет за добруджанци". Събитието е със съдействието на Община град Добрич, Представителството на Съюза на българските художници /СБХ/ в Добрич и Дружествота на добричките художници.

Никола Богданов е роден нa 12 юли 1932 г. в Търговище. Средно образование завършва в Добрич, а висше през 1962 г. в Художествената академия в София в ателието на проф. Любомир Далчев, със специалност “Декоративно-монументална скулптура”. През 1967 г. става член на секция "Скулптура" при СБХ в София. От 1963 г. до 1981 г. работи като художник-проектант в Кукления театър на Добрич.

Той е една от ярките творчески личности на Добрич и Добруджа - скулптор, общественик, Почетен гражданин на Добрич, един от създателите на Дружеството на художниците в града и негов дългогодишен творчески секретар. Никола Богданов е свързан с Художествената галерия в града от създаването й и е активен участник в набирането на художествения й фонд. Той е сред инициаторите на общата художествена изложба “Земята и хората”, която в продължение на няколко десетилетия /1964-1987/ се открива в Добрич и привлича художници от цялата страна.

Неговите монументални творби, мемориални паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана и скулптурни композиции оформят облика на Добрич и Каварна, селата Крушари и Кайнарджа, екстериорите и интериорите на обществени сгради и училища в Добруджа. Автор е на паметника на Деспот Добротица в Каварна /1977/, На загиналите български воини 1944-1945. в с. Крушари /1988/, на релефа на Н. В. Борис ІІІ в Добрич /1992/, на бюст-паметника на Васил Левски в Добрич /1998/ и др.

През средата на седемдесетте и началото на осемдесетте години на миналия век, по предложение на Съюза на българските художници и Община Добрич последователно е награждаван с ордени “Св. св. Кирил и Методий” - III, II и I степени, за неговата творческа и обществена дейност в областта на културата.

c