Водещи новини - дясно Общество

МТСП: Работи се за нова възможност за прехвърляне на партидите за втора пенсия в НОИ

Министерството на труда и социалната политика работи, за да се предостави още една възможност за избор на осигуряване на лицата, които са пропуснали законовите срокове да прехвърлят партидите си за втора пенсия, натрупани в частните пенсионни фондове, към фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване. Това става ясно от отговора на МТСП на запитване, направено от Про Нюз Добрич.

Много от първите, които ще получат втора пенсия през 2021 година – това са жени от набор 1960 г., са изпуснали възможността да прехвърлят партидите си – това е трябвало да стане 5 години преди пенсионирането им. Към момента и жените, родени в периода 1961-1963 г. включително, не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. В общественото пространство се коментираше възможността да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове. Затова Про Нюз Добрич попита МТСП дали ще има такъв „прозорец“. Вижте отговора на министерството:

„Правната уредба на фазата на изплащането на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване, освен че осигурява адекватна защита на правата и интересите на осигурените лица, пенсионерите от универсален пенсионен фонд и техните наследници, е от особено значение и за избора на осигуряване, който имат право да направят  осигурените лица. През 2015 г. беше създадена възможност за лицата, които не желаят да се осигуряват в универсален пенсионен фонд, да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд само във фонд “Пенсии”, както и да възобновят осигуряването си в универсален пенсионен фонд.

За да упражнят правото си на информиран избор, осигурените лица трябва да разполагат с точна информация какви видове пенсионни продукти ще се предлагат от пенсионноосигурителните дружества, как ще се определят техните размери, дали и при какви условия ще се наследяват натрупаните по индивидуалните партиди средства и отпуснатите пенсии и т.н. Към момента, в който лицата е трябвало да направят своя избор, тези предпоставки не са били налице.

Поради това Министерството на труда и социалната политика работи, за да се предостави още една възможност за избор на осигуряване на лицата, които са пропуснали законовите срокове, както и на тези, на които е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер – да поискат преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят средствата от индивидуалната си партида от универсален пенсионен фонд във фонд “Пенсии”, съответно фонд “Пенсии за лицата по чл. 69”, на държавното обществено осигуряване.“ 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *