Здраве Образование Общество

МОН: Над 500 са под карантина. Училищата имат средства – не е редно да искат допълнително и за дезинфектанти

Част от регистрираните до този момент случаи на коронавирусна инфекция се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година.

При наличие на ковид-ситуация да има индивидуален подход за всяко училище. Това препоръча зам.-министър Таня Михайлова

„Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище. Ако определим, например, 10%, то в едно училище с 900 ученици 10% е един брой вирусоносители, а при училище с 200 ученици – друг. Важно е да можем да реагираме към конкретното място“. Това заяви пред БНР Таня Михайлова – заместник-министър на образованието.

„Присъственото обучение на този етап остава. Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“, обясни заместник-министърът.

Тя посочи, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, а част от тях не са били на първия учебен ден. Около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.

Учител и охранител в област Добрич с COVID-19, две деца са карантинирани

„Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията. Дезинфекцията в нашите насоки е да се случва веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“, каза още Таня Михайлова.

Незаконно е искането на средства от всички родители в училища и детски градини

Малко над 500 ученици са заявилите до този момент, желание за дистанционно обучение, съобщава БГНЕС.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *