Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова книга: Първите дами на Средновековна България

Екипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Първите дами на Средновековна България" на Пламен Павлов.

Средновековната българска история е изпъстрена с образи на владетели, военачалници, духовници и благородници, които завладяват въображението на съвременния човек. Макар и съвсем обяснимо, встрани от вниманието ни остава ролята на жената в тогавашното общество.

Книгата на проф. Пламен Павлов „Първите дами на Средновековна България“ запълва тази празнина. В типичния за автора увлекателен и научнодостоверен стил, произведението ни среща както с малко познати аристократки и забравени царици, така и с онези, за които имаме повече исторически сведения.

Тази книга ще даде отговорите на някои прелюбопитни въпроси, които всеки почитател на историята би си задал.

Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики дъщеря? Кои български принцеси стават „първи дами“ в чужди страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически произход?

Можете да откриете заглавието в книжарници “Хеликон” както и на Helikon.

c