Здраве Общество

Не си правете маски от памперс и не ги сушете в микровълнова!

снимка: alamy.com

Основни практични съвети за употребата на предпазните средства в условия на пандемия

Комисията за защита на потребителите публикува съвети за регулярните изисквания към собствено и фирмено изработелните маски и методите за тяхното ползване. Препоръките са изготвени на база на стандартизационния документ за предпазни покрития за лице за обща употреба за населението – Споразумение CWA 17553:2020 „Маски за лице за населението. Ръководство за минимални изисквания, методи за изпитване и използване“, разработен от Европейския комитет за стандартизация по искане на Европейската комисия.

Препоръки за маските тип „Направи си сам“ са:

  • добре е да бъдат изработени от плътни тъкани, които обаче да позволяват да се диша спокойно и да не се запарва лицето
  • “екзотични” решения , от тип – хартиени торби за прахосмукачка, материали за изолация на сгради и памперси, изобщо не са допустими
  • когато маските са за многократна употреба е необходимо да се перат при температура от поне 60 градуса
  • сушенето в микровълнова фурна или чрез сешоар не е препоръчително, поради липсата на контрол върху температурата във всяка точка на предпазното покритие за лице, а и това може да повреди филтърния материал

Кои са основните съвети относно употребата на предпазните покрития за лице?

  • Предпазното покритие за лице за обща употреба не може да бъде използвано за защита от химикали.
  • Изваряването на предпазното покритие за лице за обща употреба не е препоръчително, освен ако не е препоръчано от производителя. Не се гарантира, че платът ще издържи температура на водата от 100°C, без да се разгради.
  • Придържайте се  към правилата за физическо дистанциране, дори при носене на предпазно покритие за лице за обща употреба.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *